Af Anette Nørgaard, Stemme- og performancecoach på PAOB
Arbejder dit åndedræt og din stemme sammen? Og hvorfor skal de det?
Åndedrættet er et af de få redskaber, vi har til at påvirke vores nervesystem. Når vores nervesystem virker og regulerer efter hensigten, har vi en fornemmelse af at trives.
Vi kan agere i verden i stedet for blindt at reagere, og vi kan være i positiv kontakt både med os selv og med andre. Og ville det ikke være rart?
I debatten om hvor meget, vi mistrives rundt omkring på arbejdspladser og skoler med stress og diagnoser, er åndedræt og stemme, efter min mening, et glemt element. Mundtligheden er taget ud af meget af vores kommunikation med hinanden (som f.eks. dette indlæg – så vi øver os simpelthen ikke nok på det i dagligdagen.
Mennesker er skabt til social samhørighed, og åndedræt, stemme og kropssprog er måden, hvorpå vi er til stede, med nærvær i vores kommunikation med hinanden.
Når vi kommunikerer dårligt face-to-face, har vi svært ved at føle social samhørighed. Da vores digitaliserede verden består af meget envejskommunikation – hvor der ikke er taget højde for den levende og individuelle modtager – er vi blevet afstumpede i vores mundtlige kommunikation med hinanden.
Vi skal nu til at øve os på noget, som tidligere generationer ikke behøvede at øve sig lige så bevidst på, da de nærmest kun kommunikerede med andre mennesker face-to-face eller med en tydelig modtager. På Performance Academy of Business møder vi mange, som ikke trækker vejret – altså hensigtsmæssigt.
Derfor har de svært ved at bruge stemmen til mundtlig kommunikation. Det gælder især foran mere end to personer, men også i svære samtaler, eller når de skal facilitere en produktiv samtale på en eller anden måde.
Vi møder mange, hvis stemme ikke fungerer efter hensigten. De taler: for lavt, for højt, for langsomt, for hurtigt, med for mange følelser, med for få følelser, snubler over ordene, taler for monotont, for kedeligt, for lidt, for meget, for – et eller andet!
De bliver hæse, får en klump i halsen, glemmer deres budskab, bliver ængstelige eller direkte angste. Vi oplever, at de mangler bevidsthed om deres stemme og åndedræt og derfor aldrig har øvet sig i at mærke dem og få dem til at spille sammen.
Derfor har de naturligvis heller aldrig mærket den frihed i at udtrykke sig, som vi alle har adgang til og længes efter.
Præmissen for, at vi kan kommunikere vores budskab, er, at stemme og åndedræt er connected. V
i skal vænne os til at anskue vores stemme og åndedræt som et team, der arbejder sammen om at kommunikere, hvem vi er, og hvad vi har på hjerte.
Det er en tillært evne at være en dygtig formidler og dygtig til mundtlig kommunikation. Evnen til at få åndedræt og stemme til at hænge sammen, mens man regulerer i flow, klang, dynamik, melodi og artikulation i stemmen, er ikke noget, man kommer sovende til.
Dertil skal man kunne mærke sit ‘publikum’ – om det er én eller mange – og man skal kunne tilrette sit kropssprog, sin adfærd og sit budskab til modtageren.
Den store gevinst i at øve sig på mundtlig kommunikation, face-to-face og med en tydelig, levende modtager, er: øget performance, øget trivsel, øget social intelligens og øget psykologisk tryghed.
Hvordan trækker du vejret? Og arbejder dit åndedræt sammen med DIN stemme?