Med over 25 års ledelseserfaring og en baggrund i musikkens verden hjælper Morten Nitschky fra PAOB sine klienter med at opnå gennemslagskraft på alle livets scener. Bliv klogere på Mortens arbejde her.
Hvilke klienter møder du i dit arbejde som coach hos PAOB?
»Der kommer en del ledere ind til mig, fordi jeg har de her næsten 25 års ledelseserfaring. Ligesom performance og coaching er det også et erfaringsaspekt, som jeg tror giver mange en tryghed, når de kommer ind ad døren; at de både ved og kan mærke, at der er visse ting, de ikke behøver forklare.«
»Mange kommer jo på grund af ordet Performance. Nogen vil have hjælp til meget konkrete opgaver så som hvordan man rent teknisk bygger en tale op? Hvordan fanger man folks opmærksomhed? Sådan nogle ting kan vi sagtens tale om, og for nogen er det hjælp nok, men min oplevelse er, at de fleste kommer ind med en underliggende bekymring i forhold til, hvordan de præsterer på et mere generelt plan. Når vi så begynder at arbejde med de her forskellige løsningsmodeller, får nogen undervejs den åbenbaring at: Gud, det er jo ikke bare på mit arbejde, det er også derhjemme, eller når jeg er sammen med mine venner, at jeg ikke føler, jeg slår igennem.«
Hvad er din primære indgangsvinkel i dit arbejde som coach?
»Den røde tråd er refleksion. Man kan give folk en reflektions-palette, som kan lære dem at se situationer ud fra deres egne kriterier for, hvad der er vigtigt og derudfra sige, hvordan løser jeg det her? For nogen kræver det en mere kropslig indfaldsvinkel. Folk der er meget oppe i hovedet, har måske brug for at komme lidt ned i kroppen og omvendt: folk, der er meget i kroppen, har måske brug for lige at sætte det reflektoriske lys på og sige, hvad fanden er det egentlig, jeg laver? Når man har med coaching at gøre, så beskæftiger man sig med nuet og med fremtiden. Man kigger selvfølgelig på de mentale drivankrer, som kan have med sig, for de er jo en del af det, men vi beskæftiger os ikke med at løse gamle barndomstraumer. I stedet ser vi på, hvordan vi kan løse nuværende problemstillinger ud fra de her forskellige coaching- og performance-værktøjer. Det handler i høj grad om at kunne se situationer fra andre vinkler. Jeg er blot en katalysator for, at du skal opdage, at du er eksperten på dit eget liv.«
Hvordan kan man bruge performance-teknikker uden for scenen?
»Når vi står frem for hinanden, så performer vi jo på en eller anden måde. Det er godt være, at du ikke tænker, du performer, men selv hvis du bare skal give en lille besked til nogen, sender du et antal signaler – både kropsligt og sprogligt, som folk tager imod og behandler. På den måde er der faktisk ikke så langt fra scenen til kontorgulvet eller spisebordet derhjemme.
Hvis du har det skidt med den måde, du bliver taget imod på, så er det jo en del af din performance. Det handler om at nå til det punkt, hvor klienten siger; jamen jeg fik faktisk sagt det, jeg gerne ville sige, og det blev også modtaget på en måde, som føltes rigtig.«
Hvor meget fylder kroppen i din coaching?
»Kroppen er helt klart altid med, men igen kommer det an på, hvem der kommer ind ad døren. Grundlæggende synes jeg, det er sjovt, at vi skelner mellem krop og hoved, for man har for længst fundet ud af, at de to ting hører sammen. De celler, der er i hjernen, og som betegner hjernen, findes også hele vejen ned gennem rygsøjlen og ned i ryggen. De findes i tarmen og i vores maver, så det er et helt system, der opererer.
Som mennesker er vi gledet over i en mere intellektuel og analyserende forståelse af os selv og vores omverden snarere end en følende og reagerende forståelse. De fleste forbinder det følende og reagerende med kroppen, mens hovedet repræsenterer det analyserende: Set i det spænd, er der nogle, der skal flyttes fra det følende til det analyserende og omvendt; fra det analyserende til det følende. Men fælles for alle er, at vi skal have de to ting til at følges ad.«
Hvad er dit bedste råd til at overkomme præsentationsangst?
»Et grundlæggende råd er, at man skal lære at trække vejret ordentligt, for det hjælper til, at du får ro i kroppen. Udover at være refleksive væsener er vi også en fysisk mekanisme, som producerer de hormoner, vi skal bruge til at gøre de ting, vi gerne vil. Alt efter hvordan du har det psykisk, kan du stille dig i forskellige positurer – også kendt som power poses, som får kroppen til at producere testosteron, som gør os mere handlekraftige. Det er ikke psykologi, og det er slet ikke hokuspokus; det er ren biokemi.«
»Omvendt betyder det også, at hvis du står sammenfaldet med skuldrene klemt lidt sammen og bøjet nakke, så producerer kroppen kortisol, som gør dig mere modtagelig for at blive ked af det. Det er også noget af det rigtig kedelige ved denne her mobil-kultur, for vi sidder alle med bøjet nakke, og så bliver vi også mere gearet til at blive krænket og føle os trådt for nær. Man kan lave mange små eksperimenter med sig selv, men et af dem er, at man retter sig op, trækker vejret og breder sine arme ud. Som regel vil man opleve, at man får det bedre efter et par minutter.
Så er der vejrtrækningen, som jo også er en teknisk ting. Når du hiver efter vejret, så sender du et signal til kroppen om, at du er stresset, som var der en tiger lige rundt om hjørnet. I visse tilfælde kan der være tale om en gavnlig funktion, men man kan også risikere at give sig selv en forkert gave, hvis der ikke er behov for stress og høj puls i den givne situation.«
Nysgerrig efter mere? book en gratis prøvetime med Morten her.