Banner

8 tips til at kurere din frygt for at tale offentligt

by | Nov 26, 2022

Vi ved, hvor svært det er at tale offentligt, og det siges, at nogle frygter talen mere end døden.

Med følgende hurtige tips vil du være i stand til at komme igennem din næste tale, oplæg, præsentation eller den svære samtale uden problemer (dit publikum vil aldrig indse, at du var bekymret).

Ifølge en europæisk undersøgelse led omkring 77 % af befolkningen af frygt for at tale offentligt. Der ligger derfor et stort potentiale i at arbejde med Public Speaking for den enkelte og ude i virksomhederne.


Her kommer vores 8 tips til at kurere din frygt for at tale offentligt.

1) Stilhed er guld – Bliv fortrolig med stilhed ved at praktisere det i samtaler. Det, der føles som en evighed for dig, føles måske ikke sådan for publikum. Du kan derfor øve dig i at tolerere det ubehag, der kan følge med lange pauser. Stilhed behøver ikke være dårligt. Tværtimod.

2) Slap af – Du har sikkert allerede hørt det, vejrtrækning er altafgørende, når du skal arbejde med nervøsitet. Fokus på din vejrtrækning vil hjælpe dig med at forblive rolig og afslappet.

3) Tal med dine hænder – Bevidste bevægelser med dine hænder vil skabe ekstra berøringer, der lader publikum vide, at du er rolig og selvsikker.

4) Tal med dig selv – Tag din tale til næste niveau ved at optage en video af dig selv, der præsenterer. På den måde får du mulighed for at se dig selv udefra og forbedre med din tale.

5) Øv præsentationens flow – Øv dig i at fokusere på det budskab, du ønsker at levere, i stedet for de præcise ord, der skal bruges. Vi ønsker at internalisere talens flow og huske de vigtigste punkter.

6) Tal langsomt – Det er naturligt at fremskynde vores tale, når vi er nervøse. Øv dig i at bremse talen, mens du øver. Når vi taler hurtigt, ser vores hjerne en trussel. At tale langsomt og roligt giver den modsatte besked.

7) Træn i et fortroligt rum – At få sparring, feedback og hjælp af en dygtig coach eller mentor kan have stor værdi. Øv dig i et rum, hvor du føler dig tryg, og hvor du tør komme ud af din komfortzone.

8) Drop perfektionismen – mind dig selv om, at intet er perfekt. At sætte uopnåelige standarder for at levere en fejlfri tale øger blot angsten og nervøsiteten.

Læs om vores forløb i præsentationsangst og sceneangst her.

Relaterede indlæg