Banner

5 gode råd til at træne din stemme

by | Apr 28, 2022

Der er mange grunde til at bruge tid på stemmetræning. Det kan være, at din stemme af og til svigter dig under et møde eller til en vigtig fremlæggelse. Måske savner du gennemslagskraft, når du prøver at kommunikere noget, der ligger dig nært.

Her giver vi dig fem tips til, hvordan du kan komme i gang med stemmetræning derhjemme.

1. Varm stemmen grundigt op

Det virker måske banalt, at man skal sørge for at varme stemmen op. Det samme gælder jo, når vi træner i fitnesscentret eller på fodboldbanen. Men det er vigtigt at vide, hvordan du gør det rigtigt, hvis ikke stemmetræningen skal gøre mere skade end gavn

Brug et klaver eller en musik-app til at øve dig i at matche tonehøjde, åndedræt og mundens akustik gennem forskellige vokalskalaer. Bagefter kan du stille dig foran et spejl og lægge mærke til din munds form, mens du udtaler forskellige vokaler. Sørg så vidt muligt for at holde ansigtet afslappet.

2. Arbejd med åndedrættet

Åndedrættet er også en muskel, der skal trænes. Start med at trække vejret dybt ned i mellemgulvet, og læg mærke til, hvad det er for nogle muskler, der arbejder. Når åndedrættet ikke når ned til mellemgulvet, bliver vores vejrtrækning overfladisk, og det går ud over stemmen. Hvis du ikke er vant til at trække vejret ned i mellemgulvet, kan du lave følgende øvelse:

  • Læg dig ned på ryggen med en pude under hovedet og knæene, så du ligger komfortabelt.
  • Placér din ene hånd midt på brystet og den anden på maven, lige under dine ribben, men over mellemgulvet.
  • Træk vejret langsomt ind gennem næsen og helt ned i maven. Nu skulle maven gerne bevæge sig op med dine hånd, mens brystet ligger stille.
  • Ånd langsomt ud gennem sammenpressede læber, mens du spænder dine mavemuskler og lader maven falde ned. Brystet skal stadig ikke bevæge sig.

Gentag øvelsen i 5-10 minutter, og så får du med tiden et sundere åndedræt, som i sidste ende styrker din stemme.

3. Find din stemmes rækkevidde

Du går måske allerede med en idé om, at du ikke kan ramme de højeste toner, eller at du ikke kan nå ned til de dybe. Men ved du egentlig, hvor stor din stemmes rækkevidde er? Det er selvfølgelig sjældent, du har brug for at gå i falset under en præsentation eller ramme bassen, når du læser højt, men at kende din stemmes potentiale og begrænsninger giver dig en større kontrol over den.

Her kan du igen bruge et klaver eller en musik-app til afspille de enkelte toner. Prøv så at se, hvor højt og lavt du kan følge med.

4. Optag din stemme

Det er langt fra alle, der nyder at lytte til deres egen stemme. Men her er det godt givet ud. Du kan enten læse noget højt eller synge en sang, du føler dig tryg i. Begge dele er godt for at træne din stemme, selv hvis dit mål ikke er at blive en bedre sanger. Det vigtige er, at du koncentrerer dig om at udtale ordene tydeligt og lytter efter det, når du hører optagelsen.

Hvis du har valgt at synge en sang, kan du prøve at lytte til originalversionen og sammenligne med din egen. Læg mærke til, præcis hvor din version står svagere – fx vejrtrækning og tonehøjde.

5. Stay hydrated

Det kan igen virke som en banal ting, vi kender fra hverdagen, men det er vigtigt at drikke godt med væske gennem dagen, hvis du skal træne din stemme – gerne vand eller the. Undgå iskolde drikke og mælk – eller andre mejeriprodukter for den sags skyld, da det kan være med til at opbygge slim, som påvirker stemmen.  

Relaterede indlæg